Φυσική Κληρονομιά

Φυσική Κληρονομιά του Πολυκαστάνου

Το φυσικό περιβάλλον του Πολυκαστάνου, όπως και της ευρύτερης περιοχής του Βοϊου, διαθέτει πολύτιμα φυσικά στοιχεία που διατηρήθηκαν μέχρι σήμερα χάρις στον ήπιο τρόπο διαχείρισης των φυσικών πόρων της περιοχής. Φυσικά δάση δρυός, καστανιάς και οξιάς, εναλλασσόμενα αρμονικά από χέρσες εκτάσεις και ποολίβαδα, αγροτικές εκτάσεις, προστατευόμενες από λωρίδες βλάστησης, σε συνδυασμό και με το υδάτινο στοιχείο της περιοχής, διαμορφώνουν όλα αυτά ένα αγροδασικό περιβάλλον με υψηλή βιοποικιλότητα, που συντηρεί έναν από τους σημαντικότερους πληθυσμούς άγριας ζωής, με κύριους εκπρόσωπους την αρκούδα, το λύκο, το αγριογούρουνο, την αλεπού, το λαγό και πολλά άλλα είδη του ζωικού βασιλείου, τόσο από την κοινότητα των θηλαστικών, όσο και από αυτή των ερπετών, των αμφιβίων και προπάντων της ορνιθοπανίδας της περιοχής (αετοί, γύπες, δρυοκολάπτες, γεράκια, νυκτόβια πτηνά, πλήθος στρουθιόμορφων κ.ά.).

Τις φυσικές αυτές αξίες του φυσικού μας περιβάλλοντος συμπληρώνουν τα αξεπέραστης ομορφιάς τοπία της περιοχής, όπως είναι ο κλέψιος, το παλιοκριμίνι, η πλανίνα, η κουπάνα, το χαλασμένο, ο τσέρος, ο πεθαμένος και πολλά – πολλά άλλα.

Το φυσικό αυτό περιβάλλον που αποτέλεσε ταυτόχρονα “κατοικία” και πόρο ζωής για τους κατοίκους του Πολυκαστάνου, πρέπει, ως φυσική μας κληρονομιά, να διατηρηθεί αναλλοίωτο και για τις μελλοντικές γενιές, αν θέλουμε η σημερινή φυσιογνωμία του Πολυκαστάνου να διατηρηθεί και στο μέλλον.

Μερικές εικόνες που ακολουθούν φιλοδοξούν να αναδείξουν τις φυσικές αυτές αξίες του Πολυκαστάνου.

Φυσικά τοπία

Στο δρόμο για το Πολυκάστανο


Ο κλέψιος καθώς πλησιάζουμε στο χωριό


Η πρώτη εικόνα του χωριού μόλις “ξεμυτίσουμε” στην ελαφίνα


Οι μανιταρότοποι του χωριού


Το γήπεδο του χωριού, με το “μοναδικό” τριγωνικό του σχήμα


Τα λουλούδια, ο πλούτος της φύσης


Ο κλέψιος από τη σκοπιά του χωριού

Ο κλέψιος από μια άλλη οπτική γωνία

Ο κλέψιος επιβλητικός και “αγέρωχος”

 

Το παλιοκριμίνι που σε υψόμετρο κοντά στα 1800 μ.υ.ύ προσδιορίζει τα δασοόρια της περιοχής, παίζει σημαντικότατο ρόλο για την αναψυχή των κατοίκων (γιορτή του βουνού κ.ά.), τον ορεινό τουρισμό και την κτηνοτροφία.

 

Εκπληκτικά και ανεπανάληπτα τοπία της ορεινής περιοχής του Πολυκαστάνου.


 

Οι δασικοί δρόμοι, αν και εγκαταλειμμένοι από τις δασικές υπηρεσίες και τη δημοτική αρχή της περιοχής, αποτελούν βασικά σημεία πρόσβασης και ορειβασίας στην ορεινή περιοχή του Βοϊου.

 

Διεθνή μονοπάτια διασχίζουν την ορεινή περιοχή (στον Τσέρο) του Πολυκαστάνου και δίνουν μια διεθνή διάσταση στις ομορφιές της περιοχής.

 

Τα φυσικά δάση της περιοχής

Τα δάση δρυός, αξία ανεκτίμητη για την άγρια ζωή (αγρογούρουνα κλπ), τον υδρολογικό κύκλο και τον άνθρωπο (πηγή ενέργειας και ξύλου)

 

Τα δάση της οξιάς, ο τροφοδότης των υπόγειων αποθεμάτων νερού, πηγή πλούτου για τον άνθρωπο, πηγή τροφής για τα αγριογούρουνα και χώρος καταφυγίου και τροφής για την αρκούδα.

 

Τα δάση καστανιάς που έθρεψαν και θρέφουν τους κατοίκους και την άγρια ζωή στην περιοχή του Πολυκαστάνου.

 

Οι ετήσιοι δακτύλιοι σε τομές δένδρων της καστανιάς αποκαλύπτουν μυστικά του κλίματος και της ιστορίας της περιοχής

 

Οι μύκητες αναλαμβάνουν το ρόλο της ανακύκλωσης στα δάση της καστανιάς.

 

Τα εδώδιμα μανιτάρια αποτέλεσαν βασική πηγή τροφής για τους κατοίκους, αλλά και μια καλή προοπτική για το μέλλον αν προς τούτο αξιοποιηθεί ο φυσικός αυτός πόρος κατάλληλα.

 

Ανταγωνισμός ή συνύπαρξη με την άγρια ζωή

Οι καρποφόροι θάμνοι, τροφή για την αρκούδα και τα πτηνά της περιοχής

 

Όταν η αρκούδα δεν φτάνει τα κάστανα και τα καρύδια, τότε τα κατεβάζει προκαλώντας σοβαρές ζημίες στις καρυδιές και τα καστανοπερίβολα.

Όμως η φύση από μόνη της αναπληρώνει βαθμιαία τις ζημιές που προκαλεί η αρκούδα ή μήπως δεν πρόκειται για ζημίες αλλά κληρονομικό δικαίωμα και της αρκούδας να τρέφεται από τους φυσικούς πόρους της περιοχής ;